31 Μαΐ 2009

copy

Κάθε έργο πνευματικής εργασίας (πίνακες, μουσική, στίχοι, λογοτεχνικά έργα κτλ) που δημιουργείται ανήκει ως πνευματική ιδιοκτησία στον δημιουργό του. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει:
Παρ 1. Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.Παρ 2. Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες, και οι ανθολογίες (και οι βάσεις δεδομένων), εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών.
Για τα δικαίωματατου έργου ο νόμος επίσης αναφέρει:
1. Ο δημιουργός ενός έργου είναι ο αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του έργου.2. Τα δικαιώματα αποκτώνται πρωτογενώς χωρίς διατυπώσεις.

Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι ότι σε περίπτωση που δημιουργήσετε οτιδήποτε και τελικά αυτο αντιγραφει ή κλαπεί απο κάποιον πρέπει να είστε σε θέση νομικά να αποδείξετε ότι εσείς είχατε το έργο σε συγκριμένη ημερομηνία πριν απο την εμφάνιση του αντιγράφου.
Για να το κάνετε αυτό και να προστατέψετε τα διακαιώματα σας υπάρχουν δύο λύσεις.
Η πρώτη λύση απαιτεί να κάνετε μια συμβολαιογραφική πράξη η οποία πιστοποιεί ότι το έργο βρίσκετε στην κατοχή σας σε συγκεκριμένη ημερομηνία προτού αποφασίσετε φυσικά να το δημοσιεύσετε, δώσετε κτλ.
Η λύση αυτή φυσικά απαιτεί κάποιο κόστος το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό εάν θέλετε να προστατέψετε πολλά έργα.
Η δεύτερη λύση, είναι πιο απλή και πιο οικονομική αλλά το ίδιο νόμιμη και ασφαλής.
Πριν λοιπόν δώσετε οποιοδήποτε έργο σας στην δημοσιότητα ή σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο κάντε το εξής.
Κάντε ένα αντίγραφο του έργου. (Ανάλογα με το είδος του έργου το αντίγραφο μπορεί να είναι cd, dvd, φωτοτυπία, φωτογραφία κτλ). Επίσης εάν μπορείτε συγκεντρώστε και αντίγραφα ή και ίδια τα δημιουργηματα σας , απο αρχικά στάδια του έργου (προσχέδια, ηλ. αρχεία, σκίτσα κτλ.)
Πάρτε ένα φάκελο, και βάλτε μέσα τα παραπάνω, καθώς και ένα φύλλο εφημερίδας της ίδιας μέρας που να φαίνεται η ημερομηνία.
Σφραγίστε τον φάκελο, και ταχυδρομείστε τον στον εαυτό σας. Όταν τον λάβετε, αποθηκεύστε τον κάπου ασφαλές και μην τον ανοίξετε.
Σε περίπτωση που το έργο σας κλαπεί, μπορείτε σε μια δίκη να προσκομίσσετε τον φάκελο, στον οποίο η ημερομηνία της εφημερίδας και η σφραγίδα του ταχυδρομείου επιβεβαιώνουν ότι είχατε στην κατοχή σας το έργο την συγκεκριμένη ημερομηνία κάτι που ο αντιγραφέας του δεν θα είναι σε θέση να αποδείξει.
Με τον τρόπο αυτό αποδυκνείεται ότι είστε ο δημιουργός του.
Σε περίπτωση που δεν κάνετε τα παράπανω βέβαια, μπορεί να τα κάνει κάποιος που θα κλέψει την δουλειά σας και τότε έχετε χάσει κάθε δικαίωμα.
Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε μια απο της παραπάνω λύσεις για να προστατέψετε τον εαυτό σας.


πηγή : www.postokano.gr8 περπατησαν:

dsquared είπε...

Ποιο ειναι το δημιουργημα που θελεις να κατωχυρωσεις?
din

γνωστος αγνωστος είπε...

οντως...ποιο???

thamnos είπε...

...και πήγαινε σε δίκη που θα γίνει 525 χρόνια μετά το δημιούργημα σου, και θα αναγνωριστείς μετά θάνατο...

wilma είπε...

Αφεντικό: δεν ξέρω αν όλα αυτά τα έγραψες για να με τρομάξεις, αλλά θα ήθελα να δηλώσω ΕΔΩ ενώπιον όλων ότι "εγώ δεν πήρα τίποτε από το 3ο συρτάρι του γραφείου!"
αμάν πια! δεν ξέρετε που τα βάζετε και μετά φταίμε εμείς που τα χάσατε.

απατεωνες είπε...

dsquared
πολλά
αλλά δεν είναι ο λόγος του ποστ


________________
γνωστος αγνωστος
πολλά,..
πρώτα από όλα την ομορφιά μου!_______
thamnos
φαντάσου ότι ζεις σε άλλο κράτος
το κολπάκι με τον φάκελο βασικά με τράβηξε_____
wilma
τζάμπα δηλώσεις κι εσύ
είσαι εκτός θέματος

αλλά μιας και έθιξες το θέμα συρτάρι, όταν ζήσουμε μαζί θέλω τα βρακια μου στο πρώτο, τα δικά σου στο τελευταίο, να σκύβεις
χαχαχαχα

*
καλό μήνα μικρή, όλα καλά ;

wilma είπε...

Αφεντικό μου όταν θα ζήσουμε μαζι θα μου πάρεις Φιλιππινέζα και θα μας φέρνει αυτή τα βρακιά!
(έτσι κάνουν όλοι οι διευθυντές που ζούνε με τις γραμματείς τους).
Άμα είσαι εσύ καλά είμαι κι εγώ :)

απατεωνες είπε...

eisai kapatsa gi' ayto tha pernas kala mazi moy
xaxaxaxa

gia sygkentrosoy!!! an einai na parw filipineza, ti se thelw esena ;
xaxaxaxa

ric είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風