31 Μαΐ 2009

copy

Κάθε έργο πνευματικής εργασίας (πίνακες, μουσική, στίχοι, λογοτεχνικά έργα κτλ) που δημιουργείται ανήκει ως πνευματική ιδιοκτησία στον δημιουργό του. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει:
Παρ 1. Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.Παρ 2. Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες, και οι ανθολογίες (και οι βάσεις δεδομένων), εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών.
Για τα δικαίωματατου έργου ο νόμος επίσης αναφέρει:
1. Ο δημιουργός ενός έργου είναι ο αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του έργου.2. Τα δικαιώματα αποκτώνται πρωτογενώς χωρίς διατυπώσεις.

Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι ότι σε περίπτωση που δημιουργήσετε οτιδήποτε και τελικά αυτο αντιγραφει ή κλαπεί απο κάποιον πρέπει να είστε σε θέση νομικά να αποδείξετε ότι εσείς είχατε το έργο σε συγκριμένη ημερομηνία πριν απο την εμφάνιση του αντιγράφου.
Για να το κάνετε αυτό και να προστατέψετε τα διακαιώματα σας υπάρχουν δύο λύσεις.
Η πρώτη λύση απαιτεί να κάνετε μια συμβολαιογραφική πράξη η οποία πιστοποιεί ότι το έργο βρίσκετε στην κατοχή σας σε συγκεκριμένη ημερομηνία προτού αποφασίσετε φυσικά να το δημοσιεύσετε, δώσετε κτλ.
Η λύση αυτή φυσικά απαιτεί κάποιο κόστος το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό εάν θέλετε να προστατέψετε πολλά έργα.
Η δεύτερη λύση, είναι πιο απλή και πιο οικονομική αλλά το ίδιο νόμιμη και ασφαλής.
Πριν λοιπόν δώσετε οποιοδήποτε έργο σας στην δημοσιότητα ή σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο κάντε το εξής.
Κάντε ένα αντίγραφο του έργου. (Ανάλογα με το είδος του έργου το αντίγραφο μπορεί να είναι cd, dvd, φωτοτυπία, φωτογραφία κτλ). Επίσης εάν μπορείτε συγκεντρώστε και αντίγραφα ή και ίδια τα δημιουργηματα σας , απο αρχικά στάδια του έργου (προσχέδια, ηλ. αρχεία, σκίτσα κτλ.)
Πάρτε ένα φάκελο, και βάλτε μέσα τα παραπάνω, καθώς και ένα φύλλο εφημερίδας της ίδιας μέρας που να φαίνεται η ημερομηνία.
Σφραγίστε τον φάκελο, και ταχυδρομείστε τον στον εαυτό σας. Όταν τον λάβετε, αποθηκεύστε τον κάπου ασφαλές και μην τον ανοίξετε.
Σε περίπτωση που το έργο σας κλαπεί, μπορείτε σε μια δίκη να προσκομίσσετε τον φάκελο, στον οποίο η ημερομηνία της εφημερίδας και η σφραγίδα του ταχυδρομείου επιβεβαιώνουν ότι είχατε στην κατοχή σας το έργο την συγκεκριμένη ημερομηνία κάτι που ο αντιγραφέας του δεν θα είναι σε θέση να αποδείξει.
Με τον τρόπο αυτό αποδυκνείεται ότι είστε ο δημιουργός του.
Σε περίπτωση που δεν κάνετε τα παράπανω βέβαια, μπορεί να τα κάνει κάποιος που θα κλέψει την δουλειά σας και τότε έχετε χάσει κάθε δικαίωμα.
Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε μια απο της παραπάνω λύσεις για να προστατέψετε τον εαυτό σας.


πηγή : www.postokano.gr



7 περπατησαν:

dsquared είπε...

Ποιο ειναι το δημιουργημα που θελεις να κατωχυρωσεις?
din

gnostosagnostos είπε...

οντως...ποιο???

thamnos είπε...

...και πήγαινε σε δίκη που θα γίνει 525 χρόνια μετά το δημιούργημα σου, και θα αναγνωριστείς μετά θάνατο...

wilma είπε...

Αφεντικό: δεν ξέρω αν όλα αυτά τα έγραψες για να με τρομάξεις, αλλά θα ήθελα να δηλώσω ΕΔΩ ενώπιον όλων ότι "εγώ δεν πήρα τίποτε από το 3ο συρτάρι του γραφείου!"
αμάν πια! δεν ξέρετε που τα βάζετε και μετά φταίμε εμείς που τα χάσατε.

Ατίθασος ενήλικας είπε...

dsquared
πολλά
αλλά δεν είναι ο λόγος του ποστ


________________
γνωστος αγνωστος
πολλά,..
πρώτα από όλα την ομορφιά μου!



_______
thamnos
φαντάσου ότι ζεις σε άλλο κράτος
το κολπάκι με τον φάκελο βασικά με τράβηξε



_____
wilma
τζάμπα δηλώσεις κι εσύ
είσαι εκτός θέματος

αλλά μιας και έθιξες το θέμα συρτάρι, όταν ζήσουμε μαζί θέλω τα βρακια μου στο πρώτο, τα δικά σου στο τελευταίο, να σκύβεις
χαχαχαχα

*
καλό μήνα μικρή, όλα καλά ;

wilma είπε...

Αφεντικό μου όταν θα ζήσουμε μαζι θα μου πάρεις Φιλιππινέζα και θα μας φέρνει αυτή τα βρακιά!
(έτσι κάνουν όλοι οι διευθυντές που ζούνε με τις γραμματείς τους).
Άμα είσαι εσύ καλά είμαι κι εγώ :)

Ατίθασος ενήλικας είπε...

eisai kapatsa gi' ayto tha pernas kala mazi moy
xaxaxaxa

gia sygkentrosoy!!! an einai na parw filipineza, ti se thelw esena ;
xaxaxaxa