24 Σεπ 2011

Το σύμβολο της ειρήνης - PEACE

Το διχαλωτό αυτό σχήμα είναι το νεώτερο σύμβολο της ειρήνης που αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Τα άλλα δύο πιο γνωστά είναι ο κλάδος ελαίας των Αρχαίων Ελλήνων και το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι.
Σχεδιάστηκε από τον βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Τζέραλντ Χόρτομ για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Παρουσιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1958, ενόψει μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Ο Χόλτομ ήταν ένας αντιρρησίας συνείδησης, που αρνήθηκε τη στράτευση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δούλεψε σε μια φάρμα στο Νόρφολκ.
Το σύμβολο είναι ο συνδυασμός των λατινικών γραμμάτων Ν και D στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό και παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment (Πυρηνικός Αφοπλισμός ) Όσο απλό ήταν στη σχεδίασή του, τόσο δύσκολο αποδείχθηκε στη σύλληψή του. «Ήμουν σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία, με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του» είπε ο Χόρτομ σε μια συνέντευξή του.

• ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ Διεθνής Ημέρα Ειρήνης ΣΤΙΣ 21/09
ΠΗΓΗ http://www.sansimera.gr

4 περπατησαν:

antinetrino είπε...

Ελα ρε συ! Ιδέα δεν είχα!

Χαίρομαι που επιτέλους σε βρίσκω ξανα.....
Αλήθεια τώρα θα σε φωνάζουμε ατίθασο ενήλικα?
Όλα καλα?

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Όλα καλά, όσο τα βλέπω εγώ καλά, αλλιώς το πόσο σκατα είναι γενικός το ξέρεις.
Κι εγώ χαίρομαι όταν με αναζητούν και επιτέλους με βρίσκουν γιατί είναι μια αφορμή για να αναδύομαι από το βυθό μου. Να με φωνάζεις όπως νομίζεις εσύ, μην παραπλανιέσαι με το πώς υπογράφω εγώ. Μην ξεχνάς ότι έκανα και απατεώνας ! Τα λέμε.

dsquared είπε...

Και τωρα που βρισκεται και τι κανει αυτος ο Χολτομ?

din

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Βρίσκεται στο πιο ειρηνικό μέρος. Πέθανε στις 18 Σεπτέμβρη 1985